Recept: vegetarisk lasagne med halloumi, pumpakärnor & spenat

03 september, 12:43

Igår provade vi ett nytt recept, vilket inte händer allt för ofta. Vi är faktiskt riktigt dåliga på att testa nya saker, mest för att vi är rädda för att det inte ska bli gott {och det är ju lite typiskt när man är vrålhungrig, haha!}. Men jag vill gärna testa lite nya recept ibland och inte bara variera mellan samma hela tiden. Jag tyckte verkligen om det här, det var supergott och jag tyckte att det slog lasagne med kött alla dagar i veckan. Max håller inte riktigt med {han gillar lasagne med kött mer}, men tyckte att den var himla god han med. Han är så rolig, för varje gång när vi gör något nytt så tar han det på fullaste allvar, så när det stod att man skulle ta en ugnsform som var ca 2Ox3O cm tog han fram tumstocken och mätte våra olika formar. Hahaha! Älskar honom. Lyckligtvis hade vi en som hade EXAKT rätt mått. Tur ändå, haha. Men nu kör vi receptet, blandat med lite bilder. Receptet är för fyra portioner och jag hittade det på Ica. :}
 

Du behöver:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta {man hade nog kunnat ta två}
1 msk rapsolja
1 paket färska lasagneplattor {2OO g}
3 msk tomatpuré
5OO g krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk färsk hackad timjan, eller 1 tsk torkad timjan
4 dl vatten
2OO g fryst bladspenat
2 halloumiostar {2OO g /st}
1½ dl rostade pumpakärnor
1½ dl riven prästost
Salt och svartpeppar
Timjan till garnering
 
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Skala, dela och finhacka sedan lök och vitlök. Stek löken mjuk i olja utan att de tar färg, i cirka 3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten ↓
Koka på medelvärme utan lock i cirka 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. ↑
Skär halloumin i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, cirka 2Ox3O cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost. Här ovan började vi med ett lager tomatsås i botten. ↑
Sedan på med lasagneplattor, vi körde fyra stycken på ett lager så det blev två lager med lasagneplattor totalt.
Häll på pumpakärnor och lägg ett lager med halloumi. Sedan ett nytt lager med tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor, halloumi och slutligen tomatsås igen..
.. Och så på med riven ost på slutet. Vi använde hela förpackningen med ost, vet inte hur stor den var men ta vad ni känner för. Ställ sedan i mitten av ugnen i cirka 2O minuter. Garnera med färsk timjan. Klart!
Om man har allergier eller vill göra den vegansk kan man byta ut vissa saker. För gluten: välj glutenfria lasagneplattor. För laktos: välj laktosfri halloumi. För ägg: välj äggfria lasagneplattor. Samt att man kan byta ut halloumi mot tofu, kolla ingredienserna på buljongtärningen, skippa honung helt och byt ut riven ost mot något annat att toppa med, om man vill göra den vegansk. Louice får rätta mig om jag missat något, haha! :}

Kommentarer:


Lena

Det där är ju så gott, gjorde något liknande med med röda linser istället för pumpakärnor. :D

Lämna kommentar