Fototips: hur du kan få bättre hästbilder

14 januari, 16:23

Har fått frågor om att göra inlägg om hur jag fotar hästar, och ge tips på vad som kan vara bra att tänka på. Har redan gjort ett sådant inlägg en gång för länge sedan, så lägger upp det igen. Har ändrat lite i texten; tagit bort och lagt till saker, samt att jag ökat på med fler bra/bättre bilder för att visa tydligare vad jag menar. Hoppas ni förstår! :}

Jag fotar ju mycket hästar året om, men även hästsport när det är säsong {vår & sommar}. Får ofta frågor om hur man ska göra/tänka när man fotar hästar, samt hur en häst ska/inte ska se ut på bild. Det kan vara svårt att veta om man inte är hästvan.

Tänkte visa lite bilder där jag jämför hur en bild inte ska se ut, och hur den kan bli finare. Eftersom min hårddisk {där 90% av alla bilder fanns} kraschade, så har jag knappt några bilder att visa med nu. Fick använda mig av mestadels jättegamla bilder från 2OO8 när jag inte var speciellt erfaren. Men huvudsaken är att ni förstår. Menar alltså inte att bilderna med grön bock är perfekta eller att det är så bilderna ska se ut. Menar att de bilderna har rätt steg, rätt positioner osv. Tror ni förstår!

 

De vanligaste bilderna på hästar är när folk står i stallgången och lockar på hästen som står i spilta. *POFF* med blixten - och man får en extremt skev och tråkig bild på sin häst. Ett annat exempel är när man vill ha en bild på sin häst i hagen. Man tar då ofta bilden rakt framifrån/lite uppifrån = hästen har enormt huvud och liten kropp vilket gör att den bara ser dum och skev ut istället för vacker. Sådana bilder vill ni inte ha!

Tips på hur och var du kan fotografera din häst
 Ute på stallplanen i träns/grimma och grimskaft - be någon hålla din häst medan du tar några bilder {försök att inte få med personen som håller i hästen}
♥ I hagen när hästen är lös {se över bakgrunden noga först}
♥ I skogen med grimma eller träns - be någon hålla hästen
♥ I paddocken - lös eller inte
Undvik alltid att fotografera din häst i stallet.

Tips på hur och var du kan fotografera häst med ryttare 
♥ Ute i skogen
♥ I hagen - fint att rida barbacka
♥ I paddocken
♥ I ridhus - men fota inte uppe ifrån läktaren utan ifrån markhöjd nere på ridbanan. 
Det är extremt dålig belysning i ridhus, så du behöver ett ljusstarkt objektiv {med bra bländare, typ f/3 och neråt} för att slippa gå upp för mycket i ISO och få brusiga bilder, tänk på det! 

SAKER ATT TÄNKA PÅ
~ Kapa aldrig hästens ben eller hovar! Beskär antingen cirka en decimeter under hästens mage, eller ta med hela benen, annars ser det bara konstigt ut.

~ Ha alltid kort slutartid {högt tal} då det fryser rörelser! Oftast när man fotar hästar är de i rörelse och då vill man ju ändå få skarpa bilder. Fixa bra slutartid {typ 1/8OO och uppåt} och anpassa bländare och ISO efteråt. Tänk på att för högt ISO ger brusiga bilder.


♥ Bakgrunden! Tänk över din bakgrund noga. Hellre att hästen står mot en husvägg eller mot natur {buskar/träd} än att den står mitt på stallplanen där bakgrunden är rörig {= att mycket aktivitet finns i bakgrundn, ex. traktorer, bilar, höbalar, staket, redskap, människor, andra hästar osv}. Risken finns då att man lägger mer energi på bakgrunden än på motivet. Bakgrunden ska vara så ren som möjligt.

Bild 1 är ren från störande bakgrundsobjekt och hästen ser glad ut, det vita är snö och den reflekterar ett fint ljus. På bild 2 finns väldigt mycket som stör ögonen och man vet inte vart man ska titta. Jag minns att min tanke var att lägga den bruna nordsvensken i fokus men jag tycker att han är den sista man tittar på tack vare allt i bakgrunden. Detta är delvis för att jag inte kunde med inställningarna. Hade jag använt en stor bländare {lågt tal} hade bakgrunden blivit suddig och den hade inte stört lika mycket.

♥ Få din häst att se glad ut! Om du vill ta fina porträttbilder på din häst vill du väl inte att den har öronen bakåt/åt olika håll? Det är ju mycket finare om båda öronen pekar framåt eftersom det betyder att hästen är glad och uppmärksam. Om du fotograferar hästen så att den ser in i kameran/på dig kan du prata med den för att locka fram öronen. Om du vill ha bilder på din häst i andra vinklar {där den inte ska se på dig} kan du be någon annan locka från det hållet du vill att hästen ska se mot. Mat funkar alltid som lockbete!
Inte bästa exempelbilderna, men ni förstår var jag vill komma. Hästen ska se glad ut, inte arg/besvärad = öron framåt och avslappnat uttryck i ansikte och kropp.


♥ Tänk på vinklar!  Hästar är extremt graciösa och smidiga - men väldigt stora. Tack vare deras stora och klumpiga storlek är det lätt att de förvrängs på bild och ser skeva ut {som det jag pratade om med spiltbilder}. Det vill vi ju inte! Undvik att fotografera bilder rakt framifrån/uppifrån på din häst eller ponny. Jobba med olika vinklar för att få fram det fina i din häst.

Världens snällaste häst som jag saknar väldigt mycket {rip ♥}. På bild 1 ser hästen glad och pigg ut. Öronen pekar fram och man ser verkligen hur hästen ser ut - att den är vacker. Bakgrunden stör lite och vinkeln är inte jättebra, men det funkar. På bild 2 ser hästen trött ut, den ser heller inte speciellt graciös ut i denna vinkeln. Därför är det viktigt med vinklar!

Har har vi lite olika utställningsbilder. Allihopa är från 2OO8 och även redigerade då, därför kan man inte skylla allt på bilderna utan även på hur jag beskurit dom. Kan iallafall säga att på översta hopsättningen så är bild 1 en bra bild med vinkel, bakgrund, öron och uttryck. Bild 2är inte bra just för att man inte ser hästens öga. På andra/nedersta hopsättningen så är bild 1 lite rolig med vinklar, bakgrund, öron samt att hästen gnäggar just när bilden tas. Bild 2 här är inte bra någonstans. Hästen ser besvärad ut, öronen står åt alla håll, vinkeln är konstig och den har knappt någon hals.
 
Dessa två bilderna är väldigt lika men ändå så olika. Enligt mig är ingen av dom dålig, men jag tycker att bild 1 är bättre på så många sätt. Vinkeln är bättre och mer spännande, både häst och ryttare är väldigt fokuserade, man ser både svans och ben och bakgrunden stör inte för mycket. På bild 2 ser allt lite halvdant ut, både häst och ryttare ser ut att vara på väg att blinka och jag tycker att skäcken {fläckiga hästen} i bakgrunden stjäl uppmärksamhet eftersom den blir utfrätt på det vita. Så dessa två bilder behöver inte ses som bra eller dåliga, vill bara visa hur lite som krävs för att göra en bild mer intressant.


♥ Horisontlinjen! Försök redan under tiden du fotar att se så att horisontlinjen blir rak. Detta kan man ju dock ändra i efterhand

♥ Fota "rätt" steg! Konstigt nog så finns det faktiskt "rätt" och "fel" steg för en häst när man fotograferar. I trav vill man gärna få en bild då alla benen på hästen är i luften. Detta ger en elegant och mäktig bild. Det är även fint när hästen är i ett nytt steg och lyfter upp/fram ena frambenet och ena bakbenet. I galoppen vill du inte ha en bild där endast en framhov är i marken. En bakhov kan dock funka.

På bild 1 har hästen en fin galopp och det är mycket power i bilden. Därför gör det inte så mycket att ena bakhoven är i marken. Sånna bilder brukar jag aldrig annars lägga upp. Bakgrunden är väldigt jobbig, men på denna tävlingen såg bakgrunden ut såhär överallt, och det kan man inte ändra på. På bild 2 ser hästen och ryttaren ut att kriga lite, hästen ser envis ut och steget är inte bra. Jag tittar mer på killen i röd tröja än på hästen.


♥ Kort skärpedjup! Bra om du fotograferar på tävling eller utställning där du inte kan ändra på bakgrunden. På tävlingar är det oftast mycket aktivitet och mycket rörelse i bakgrunden. Med ett kort skärpedjup - alltså en stor bländare {lågt tal}, blir bakgrunden suddig så att motivet kan träda fram. Akta dock för att ha för stor bländare {för lågt tal}, om du fotograferar en häst framifrån med exempelvis bländare 1.8 kommer mulen hamna i fokus och ögonen bli oskarpa, eller tvärtom.
Har ingen bra bild att visa, tyvärr.


TVÅ MYCKET VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ
~ Om du fotograferar med zoom - tänk då på att bländaren {på de allra flesta objektiv} minskar ju mer du zoomar in {att bländartalet blir större}! Detta betyder att det blir lite mörkare ju mer du zoomar. Viktigt att tänka på när man fotograferar exempelvis svart häst. 

~ Om det är en solig dag med växlande molnighet {känner mig som en väderpratare} måste du ha koll på inställningarna! Allra viktigast är skimmlar {vita/grå hästar}. Om det kommer in en skimmel på banan när solen gått i moln, och du har bra inställningar, kommer det bli katastrof om solen plötsligt tittar fram. Var snabb med att ändra inställningar och försök kom ihåg vilka som passar bäst för skugga och för sol, så slipper du ta massor av testbilder.


FOTA PÅ UTSTÄLLNING
 
Jag brukar jobba mycket med vinklar. När jag är på utställningar blir det lätt att alla fotografer först står i en klump mitt famför hästen för att få fina bilder rakt framifrån, sedan förflyttar sig alla och fotograferar hästen rakt från sidan när den står uppställd. Det är faktiskt så, många är rädda för att "vara i vägen" eller gå runt ensamma, så när en person flyttar sig hänger alla andra efter.
Jag brukar försöka tänka mig bort från hur alla andra gör och hitta nya, spännande vinklar. Man vill ha unika bilder! Om 1O fotografer står på samma ställe och fotograferar samma häst kommer ägaren till hästen inte fråga någon av de 1O fotograferna om bildköp. Det känns ointressant och vem ska man välja att fråga? Det är mer spännande med någon som har fångat hästen i olika rörelser och vinklar. Ett exempel kan vara att inte fotografera en häst som travar rakt från sidan hela tiden, även om det är fint med steget, utan kanske snett framifrån. Bakifrån blir oftast ingen rolig bild.

När man fotograferar utställning - och planerar att sälja bilder - är bakgrunden superviktig! På en uställning tävlar hästarna om finaste gångarter och rastypiska drag. Varje ägare vill att man ska lägga märke till dennes häst. Ingen vill köpa en bild där en massa olika hästar {eller annat} i bakgrunden drar till sig uppmärksamhet!

Hittade inga jättebra exempel. Men bild 1 är en fin bild där man bara tittar på hästen medan bild 2 är ganska rörig. Hästen passar dessutom inte ihop med bakgrunden och ljuset studsar mot väggen som färgar av sig i bilden.

 
Bild 1 är relativt bra trots bakgrunden. Man kan inte alltid göra något åt bakgrunden på tävlingar. Hästen står i en bra vinkel och ser avslappnad ut. Inga andra hästar/människor finns med i bakgrunden. Bild 2 är endast rörig och jag tycker den är jobbig att se på. Mycket aktivitet i bakgrunden som stör, samt att hästen är fotad i fel vinkel, vilket gör att bakdelen ser större ut. Den ser dessutom lite stressad ut i blicken.

Bild 1 är fotad i bra vinkel och jag har kontakt med hästen innan jag tar bilden. Ögonen är lite mörka, men den funkar iallafall. Bild 2 är inte katastrof, men den har jobbig bakgrund och lite konstig vinkel tycker jag. Jag står upp och fotar {det är väldigt små hästar jag fotar här, typ 1.10-1.30 cm} och hästen ser ut att få kortare hals. Ögat är dessutom svårt att urskilja p.g.a. pannluggen.
 
Ingen av dessa två är egentligen bättre eller sämre tycker jag. Båda två har för- och nackdelar. Men jag tyckte ändå att bild 1 var bättre just med tanke på vinkel och bakgrund samt att hästen känns mer närvarande i bilden. Bild 2 är fotograferad snett bakifrån och det kan ju vara lite kul. Men det blir för mycket snett och för mycket bakdel. Bakgrunden är sne, vinkeln är sne. Hästen får liten rumpa och stor framdel + att handlern snor mycket uppmärksamhet.


FOTA DRESSYR
Detta inlägg gäller främst utställningar, hoppning, terräng och trav då det är svårare att variera sig lika mycket på dressyr. Oftast kan man bara stå på två sidor av banan, eller så hålls tävlingen i ridhus vilket gör att alla bilder blir tagna uppifrån. När jag fotograferar dressyr brukar jag också försöka jobba med vinklar, men bilderna blir ändå rätt lika varandra. Försök hitta kul vinklar iallafall. Det finns ju iallafall en del olika moment som kan bli fina på bild om man fångar rätt steg. Passage, piaff, trav, skänkelvikningar osv.

Hittade inga dressyrbilder alls förutom dessa två i en mapp vid namn "lite gamla bilder", så fick helt enkelt välja vilken som var bäst/sämst. Haha! Hästen på bild 1 har fint steg och fin form, dock har den öronen bakåt vilket är synd {i detta fall är den bara koncentrerad på sin ryttare och inte missnöjd eller sur}. Men ni förstår principen med bakgrund och allt. Den är även fotad i skugga vilket ger bättre ljus. På bild 2 har hästen iofs. fint steg, men bakgrunen är rörig och bilden är rödgul. Även här är öronen bakåt och vissa delar är överexponerade. Ingen bra bild!


FOTA HOPPNING 
Vad gäller all sorts hoppning brukar jag vara rätt crazy. Det har hänt två gånger att folk snubblat över mig när jag fotat hopptävlingar för att jag ligger ner i gräset, haha. Blir så platt som möjligt för att få in kameran under nedersta staketpinnen, så att jag inte syns.. Haha. Om man kan brukar jag alltid köpa startlistor - då har du namn och nummer på varje häst och ryttare. Om du fotograferar bana är mitt största tips att gå banan själv, eller lära dig den så fort som möjligt. Det gör jag alltid. Då vet jag vart jag ska stå för att få bra bilder och jag kan flytta mig hit och dit mellan olika ekipage. Vissa hinder hoppas ju bort från publiken, och då känns det ju dumt att stå där. Lär dig banan och räkna ut det bästa stället där du ska stå för att få flest hinder på bild - i bra vinklar {framifrån, snett framifrån eller från sidan}. Det är inte roligt om du kommer hem från en tävling och har hundratals bilder att redigera på ett och samma hinder. Variera dig. Och även om det finns en plats där du bara kan få ett hinder i bild - ställ dig där en stund. Det är kul med variation. Jag brukar även fotografera på framhoppningen, främst för att försöka få en bild på startnumret och få en bild av vissa hästar. Det är här man först ser vilka hästar som är snyggast, haha. Det är även bra ifall någon vill köpa bilder senare. Då behöver de endast säga sitt startnummer istället för att förklara sitt och hästens utseende när du letar efter bilder. Sätt dig ner på huk eller på rumpan och fota vissa hinder. Stå upp ibland, ställ dig från sidan, zooma in, zooma ut. Experimentera!

Om du fotar terräng är banan väldigt stor och utspridd, men ställ dig bara någon stans mitt i {där du inte är ivägen för någon tävlande!} för att försöka se vilka hinder som är intressanta, och om du kan få med mer än ett hinder på samma ställe. Variera dig här också, bilder där de kutar mot mål är också tuffa. :}
Måste säga att exempelbilderna här under i sig är värdelösa även om hästens rörelse är bra. Bakgrunden stör på de flesta bilderna. Men ni får se några enkla bilder på fina/fula hopp och vinklar. Dålig kvalité igen. Alla bilderna här var ju inte super, men ni förstår iallafall hoppas jag.


FOTA TRAV
Trav är lite besvärligt att fota. För det första går det så jävla snabbt och för det andra så hålls oftast tävlingarna när det är mörkt. Men det går. Jag har bara fotat trav två gånger så jag ska inte uttala mig så mycket om "hur man ska göra". Men jag kan ju ändå berätta hur jag gjorde. Bästa tipset är att ta bildserier, då blir oftast någon bra. Första gången fotade jag två ekipage som träningstravade. Det var två stora och snabba hästar. Du behöver en sjuukt kort slutartid för att frysa rörelserna, sålänge du inte vill ha rörelseoskärpa. Om du har lång slutartid kommer benen bli suddiga eftersom det går så fort. Försök fånga när hästarna är som bäst i steget, alltså när alla ben är i luften eller när två ben är högt i luften för att ta ett nytt steg. Det blir roligast bilder om du fotar snett framifrån eller från sidan. Försök även zooma in och få några porträtt på hästarna, det kan bli maffigt om du hinner få till en bra bild. Andra gången jag fotade trav var ponnytrav. Sötaste! Dessa är inte LIKA snabba, men det är ändå knepigt. Experimentera även här. Vinklar, sitt, stå osv.

På bild 1 ser hästen glad, pigg och framåt ut. Den har ett fint steg och öronen pekar framåt, bakgrunden är fin. På bild 2 däremot ser hästen något okoncentrerad ut. Öronen står åt olika håll, den tittar bort lite, bakgrunden stör och den är "fel" i steget.

 
På bild 1 är hästen rätt i steget, öronen pekar fram och ekipaget ser laddat ut. Bakgrunden funkar. På bild 2 har kusken öppen mun och hästen har öronen bakåt {inte av ilska utan för att den lyssnar - men det ser ändå inte bra ut på bild som ni ser}, samt att den är "fel" i steget då endast en hov är i marken. Bakgrunden funkar, men allt annat förstör.
 
Det var detta jag menade med att zooma in även i farten, och testa vinklar. På bild 1 syns hela hästen och den ser glad ut. Bilden är skarp, bakgrunden funkar. Kunde beskurit bort mer av benen, men bortse från det. Hästen på bild 2 har öronen bakåt för att den lyssnar på kusken. Den höjer huvudet, och eftersom jag sitter ner blir vinklen fel. Ögonen skyms dessutom helt av skygglapparna.


FOTA PORTRÄTT/RÖRELSE
Detta gäller om du fotar en häst hemma. Ska det endast vara hästen på bild? Då kan det vara roligt med varierande bilder. Ta några porträttbilder på endast huvudet, men även några helkropp. Vinklar! Få hästen att springa! De allra flesta hästar tycker om att visa upp sig - det gäller bara att få dem att förstå att det är vad de ska göra. Försök att tagga hästen lite. Skrapa med fötterna i marken, smacka och jaga på den. Du får dock inte skrämma hästen. Den ska hela tiden tycka att det är roligt och förstå att det är på bus. När man lekt en stund brukar de flesta förstå vad det handlar om - att vara snygga. Då brukar det gå bra och hästen brukar sköta det fint själv. Om du har en segstartad häst kanske någon kan dra igång den, antingen springa bredvid eller jaga på. Ha med dig belöning också {knäckebröd, morot, äpple}, så tycker de att det är extra roligt. :}

Bild 1 är en avslappnad bild på en glad häst som springer lös i en paddock. Bild 2 är sjukt gammal. Hästen är bara 3 år här och väldigt osäker, och jag tycker att det syns. Dessutom är vinkeln inte så rolig.
 
Har inte så många dåliga exempel på såna här bilder. Jag har mycket dåliga exempel att visa upp från mina gamla fotomappar, men de försvann ju med hårddisken. Har endast kvar bra, redigerade bilder eller nytagna bilder och då har jag inte gjort så tydliga misstag som jag vill visa här eftersom jag nu har koll på vad jag gör.


Sammanfattning
Tror det var det mesta. Att fota hästar är en väldigt bra träning även om man inte är hästintresserad. Man får även träna mycket på inställningar, speciellt på tävlingar då det kommer hästar av olika färger hela tiden. Tänk på att du inte kan fota en vit häst och en svart häst med samma inställningar! Det kan även vara klurigt att fota en svart häst en solig dag utan att bakgrunden blir utfrätt. Men det går! Tänk även på att ha kort slutartid vid rörelse, det fryser rörelsen istället för att skapa rörelseoskärpa.

Viktigaste
Inga konstiga vinklar, inga öron bakåt, inga konstiga uttryck, inga fula steg, inga spiltbilder och inga kapade ben! Tänk igenom bakgrunden och se efter hur ljuset faller i bilderna innan du börjar fota. Var är solen? Kan du fota i skuggan - gör det. Kom ihåg att se efter inställningarna om du går från att fota en ljus häst till en mörk. Kort slutartid vid rörelse, kort skärpedjup är bra men inte alldeles för kort vid porträtt. Testa på olika vinklar och öva, öva, öva! :}

Hoppas detta inlägg var till hjälp för en del av er. Lycka till med ert hästfotograferande nu. Pufss! :}

Kommentarer:


Angelica Bengtsson Fotografi

Förlåt att jag kommenterar ett såhär pass gammalt inlägg, men jag hittade inlägget via google, hehe. Har nämligen mitt första "fotojobb" imorgon då jag ska fota två personer samt deras hästar och behöver lite tips så hamnade jag här - tack för alla tips, sjukt användbara!!Får hoppas det går bra hehe :)

Svar: Men åh vad roligt att du tyckte att inlägget hjälpte dig! Vad glad jag blir. Trots att inlägget är väldigt gammalt och jag skulle gjort det annorlunda om jag fick skriva om det idag så blir jag jätteglad om det kunde hjälpa dig. Är säker på att det kommer gå kanonbra för dig på ditt första fotojobb. Lycka till och hör gärna av dig om hur det gick sen! :D
Sofie Rydén

Lämna kommentar