Recept från förra veckan: krossad potatis i ugn

31 juli, 19:23

 
Kan börja med att säga att Chrome ballade ur, så jag bloggar i Explorer för första gången och har ingen aning om hur det blir, men hoppas på att det ser ut som vanligt. Radavståndet ser annorlunda ut, men det återstår att se. Well! För någon vecka sedan provade vi att göra ett nytt "recept" som jag snubblade över - nämligen krossad potatis i ugnen. Jag är ju en riktig sucker för potatis, jag älskar det! Mos, bakad potatis, klyftor, kroketter, pommes, kokt, friterad, stekt.. allt {dock ej raggmunkar, potatisplättar eller kroppkakor, hu!}. Så vi var ju tvungna att prova detta! Vi visste inte vad vi skulle äta och ville bara göra något som gick snabbt och enkelt och dagen innan hade jag sparat en länk till detta receptet {HÄR har ni det!}, så vi bestämde oss för att testa. Bilderna fick bli supersnabba rakt under spis-lampan för Max var sjukt otålig och hungrig, haha! När jag kom springande med kameran utbrast han bara "neeeeej!!!!!", för han vet hur lång tid det kan ta. Jag får ta bättre bilder nästa gång vi gör det här! Hur som. Skriver här under hur VI gjorde, vi följde nämligen inte receptet till punkt och pricka.
 
 
Du behöver:
Färskpotatis {receptet säger 1 kg men vi tog så mycket vi tyckte blev bra}
Olivolja
2 vitlöksklyftor
Färska örter - persilja och gräslök {timjan hade varit mumsigt!}
Salt och peppar
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°.
Tvätta potatisen och lägg den i en ugnsfast form. Pressa vitlöken i formen, häll på olivolja och färska örter. Lägg sedan i potatisen, salta och peppra och gojsa sen runt allt jämnt över potatisen. Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 3O minuter. Tag sedan ut formen och använd undersidan av ett glas för att mosa potatisen lätt {det ska alltså fortfarande vara potatisar och inte en enda gegga}. Häll över mer olivolja och sätt in formen i ugnen i ytterligare ca 5 min. Servera med valfritt tillbehör. Vi körde Quorn-filéer i ugnen samtidigt som jag gjorde. Hade på en massa olja, smoky paprika-krydda, svartpeppar, salt, vitlökspulver, paprikapulver, grillkrydda, Cayenne och chiliflakes. Sen gjorde vi fusk-sås till. {"Fem peppar" från Blå Band är livets pulversås, tips om ni är trötta/lata/sjuka men ändå behöver sås för att fungera, som jag}
 
Mmm, när maten var klar kunde jag äntligen fota i DAGSLJUS. Max satt bredvid och sa "men kan du komma ner från stolen nu så vi kan äta, snälla.. hallååå Sofie.. sparka inte ut glaset bara.. hallå, jag är hungrig". Hahaha. Han har det inte lätt. <3

Lesson learned? Supergott var det. Men. Jag älskar inte olivolja. Jag gillar det i små mängder, och jag äter det absolut, men om jag själv får välja använder jag vanlig olja. Så nästa gång hade jag nog hellre kört på rapsolja eller smör, eller i alla fall blandat lite. Max älskar dock olivolja! Vi kunde även ha krossat potatisen lite mer än vad vi gjorde och haft på ännu mer olja innan vi satte in plåten andra gången, för de blev liksom lite torra uppepå. Next time!
 
PS. Är fullt medveten om att "gojsa" inte är ett riktigt ord, men 1. Jag tycker att det är ett väldigt bra icke-ord, och 2. Detta är en blogg och då får man skriva icke-ord om man vill. Faktiskt!

Lämna kommentar