Favoritserier del 1

06 januari, 08:06

Jag blir så fruktansvärt rastlös av att vara sjuk så det är inte sant. Men det är på bättringsvägen nu och tjoho för det! När jag vaknade imorse gick jag upp och tog alvedon, sen la jag mig i soffan med mitt gosiga täcke och lyssnade på en ljudbok. Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist. Lätt en av mina favoritförfattare. Har bara läst Människohamn tidigare, men den här är minst lika bra. Tips! Har blivit kvar i soffan och nu tänkte jag tipsa om mina favoritserier. Och nej, jag har inte sett Game of thrones eller Orange is the new black, därför är de inte med, haha. Dåligt, jag vet! Alla står utan inbördes ordning, men dessa, 1-1O, är klart favoriterna, + Merlin. :} Delade upp det hela i två delar för att det inte skulle bli så långt. Del 2 kommer i helgen!
 
1. The Walking Dead
Denna serie börjar med att en polis vid namn Rick Grimes {som är huvudpersonen}, blir skjuten under en biljakt. När han vaknar upp ur sin koma på ett övergivet sjukhus pågår en zombieapokalyps. Hela staden ligger öde och när han tagit sig hem till fots står huset tomt och hans fru + son, samt alla grannar, är borta. Han blir räddad av en man vid namn Morgan, och hans son, som tar in honom i sitt hus, ger honom mat och förklarar situationen. Rick är övertygad om att hans fru och son är vid liv, så han lämnar en radio hos Morgan så att de ska kunna hålla kontakten, och rustar upp med vapen från polisstationen - sen ger han sig ut för att leta efter sin familj. 

Alltså detta är verkligen min absoluta favoritserie. Den är SÅ bra och vad säger man på svenska..? It's growing on you, haha. Den blir verkligen bättre och bättre ju mer man tittar. Jag tycker själv att trailern ovan är väldigt dålig, och min beskrivning är ännu sämre haha, men ge denna serie en chans om ni inte sett den. Första säsongen kan vara lite seg emellanåt, men om ni tar er igenom det så blir det verkligen jättebra sen. Man fäster sig SÅ vid karaktärerna, helt sjukt. Man gråter när de dör och man ler när de lyckas. "Gamla" karaktärer dör och nya kommer in. Se den! Säsong 1-5 finns på Viaplay.
 
2. Stranger things
Förra årets mest hypeade serie? Med all rätt tycker jag. :} Serien börjar med att fyra killkompisar sitter och kör rollspel i den enes källare, men så blir det dags för de andra tre att åka hem och alla cyklar åt olika håll. En kille, Will, bor lite längre bort och när han kör på grusvägen mot sitt hus dör cykellyset och han kör omkull med cykeln. Framför honom på vägen ser han en konstig gestalt, så han springer bara rakt in i skogen för att han blir så rädd, och gestalten jagar honom hela vägen hem. När han kommer hem låser han ytterdörren och sätter på säkerhetskedjan, och så ropar han på sin mamma och bror, men ingen är hemma. Plötsligt lyfter kedjan ur sig själv från ytterdörren, så han springer ut i trädgården istället och låser in sig i en liten bod. Glödlampan i boden blir ljusare och ljusare tills den exploderar. Sen är han borta.
 
Älskar den här serien. Det är bland de bästa jag sett, jag älskar skådisarna och jag älskar stilen. SÅ snyggt filmat och redigerat, så bra rekvisita då man verkligen tror att man har flyttats tillbaka till 80-talet. Man fastnar verkligen för alla olika karaktärer och särskilt lilla Eleven. Enda nackdelen är att första säsongen inte innehåller så många avsnitt, så nu får man vänta i typ ett år på säsong två. Men det är det värt! Finns på Netflix.
 
3. Dexter
Denna serie handlar om Dexter Morgan, en kriminaltekniker i Miami specialiserad på blodanalys. Han bor med sin fru och tre barn och extraknäcker som seriemördare. Alla mord struktureras kring en slags kodex som hans far utarbetat för honom för att se till att han aldrig åker fast och att han bara mördar omoraliska människor. Från varje offer sparar han ett litet blod-sample, som han förvarar i en liten låda på ett hemligt ställe i sitt hem.
 
Det är superlänge sedan jag såg första säsongerna av denna serie, och flera år sedan jag såg sista avsnittet. Detta är en galet bra serie och Dexter är bland de mest intressanta karaktärerna, helt klart på min topplista iallafall. Dagtid jobbar han med sitt team hos polisen i Miami, och på nätterna fångar han bad guys som han mördar och sedan dumpar i havet med sin båt. På något sjukt sätt är man ju hela tiden på Dexters sida, trots att det han gör inte är rätt eller okej, och man sitter på helspänn varje gång han håller på att bli upptäckt. Hela serien finns på Netflix.
 
 4. The Blacklist
Favoritserie nummer två. Det hela börjar med att världens most wanted man {vad säger man på svenska? mest efterlysta? haha} vid namn Reymond Reddington överlämnar sig själv till FBI. Han säger att han har en så kallad Blacklist, en lista på brottslingar och terrorister som också finns på FBI:s most wanted-lista, och att de har ett gemensamt intresse av att bli av med dessa. För att hjälpa FBI att hitta dessa människor är hans villkor att han endast vill prata med Elizabeth Keen, en orutinerad FBI-agent som aldrig sett eller hört talas om Reddington förut.

Ahhh, denna serien! Älskar den. Reddington är nog den näst bästa karaktären jag vet, efter Sherlock. Jag älskar hur mystisk serien är, att man hela tiden undrar varför han bryr sig SÅ mycket om Elizabeth och vet så mycket om henne när de inte känner varandra. Man blir överraskad och chockad typ hela tiden i den här serien eftersom det händer en massa oväntade saker hela tiden. Håller på att se säsong 3 nu! Finns på Viaplay.
 
5. Sherlock
Behöver jag ens berätta om den här serien? Denna serie om Sherlock utspelar sig i nutid och inte början av 19OO-talet som böckerna och övriga film-tolkningar. Ett exemåel är att Dr Watson, som är berättaren, inte skriver historierna som tidsskrifter utan på en blogg. Det hela börjar med att Dr Watson kommer hem efter att ha tjänstgjort inom militären och lider av någon form av posttraumatisk stress. Han har ingen bostad och söker därför lägenhet, och på den vägen blir han rumskompis med Sherlock. Detta är två av mina favoritskådisar, och Bennedict som Sherlock är min favoritserie-karaktär. Det enda som irriterar mig är att varje "säsong" endast innehåller 2-3 avsnitt??? Vad fan är det liksom. Kul att se två avsnitt och sen vänta i ett år på nästa säsong..? Haha!
 
6. American Horror Story
Åh, den här serien är så intressant och läskig, en klar favorit! Varje säsong har olika handling, men de behåller de flesta skådisarna. Förstår ni hur jag menar? I första säsongen får man följa en familj som köper ett övergivet hus för sina sista pengar. Pappan har haft en otrohetsaffär med en av sina elever så de ser flytten som en nystart. Husets tidigare ägare dog i huset och så fort de flyttar in börjar konstiga saker hända. Grannfamiljen beter sig underligt och från ingenstans dyker ett hembiträde upp som säger sig ha jobbat för husets alla tidigare ägare. Hembiträdet är en äldre kvinna vid namn Moira, men i mannens ögon är hon en ung utmanande kvinna.
 
Dessa skådisar följer sedan med till säsong två, men med helt nya namn i en helt ny handling som inte har ett dugg med säsong ett att göra. Säsong ett handlar om familjen i huset, säsong två handlar om ett mentalsjukhus, säsong tre om häxor {en av mina favoritsäsonger} och i säsong fyra följer man en "freak-show"/cirkus. Det är en sån obehaglig, läskig och disturbing känsla över alla säsonger, speciellt när de är på mentalsjukhuset. Och riktigt bra skådisar. Säsong fem har jag inte börjat kolla på än så jag vet inte vad den handlar om. Sjukt bra iallafall! Säsong 1-5 finns på Netflix.
 

7. Blindspot
En nyfunnen favorit som jag streckkollat på nu när jag varit sjuk. Den är SÅ bra och jag älskar Jane som det handlar om. Så vacker! En väska hittas mitt i stan och på väskan sitter en lapp där det står "call the FBI". När FBI/bombpatrull kommer till platsen och hela torget/gatan är clearad rör sig väskan och öppnas inifrån. Ut kryper en naken kvinna med tatueringar från topp till tå. Hon har inget minne över huvud taget och minns inte vad hon heter, var hon kommer ifrån eller något annat. Hon tas om hand av FBI och de startar en utredning om henne, men kommer snabbt fram till att 1. Alla tatueringar på hennes kropp är helt nygjorda och 2. Varje tatuering är en ledtråd eller gåta till ett brott som ska begås. De kallar kvinnan Jane Doe tills vidare, och det visar sig att hon både kan slåss, skjuta och tala flera språk. Så man får följa teamet {5 FBI-agenter samt deras chef} och Jane genom serien. Sjukt bra och spännande! Om man gillar Blacklist gillar man nog den här också. Säsong 1-2 finns på Viaplay, men jag är bara på säsong ett än så länge.
 
 
8. Mr Robot
Hmm, tycker den här serien är rätt svår att förklara. Men den handlar om Elliot som jobbar som programmerare på ett företag han hatar, men som på fritiden är en hacker. Han har hackat i princip alla han känner och vet därför det mesta om dem. Han lider av social fobi och dystymi, har drogproblem och är allmänt känslokall. Han blir rekryterad av en hackergrupp och ja.. Resten får ni se. Älskar karaktären Elliot, så missförstådd, ärlig och så dålig på att visa känslor, haha. Väldigt bra skådisar och väldigt bra story. Finns på Viaplay.
 
9. House
Alla har väl sett House? Åtminstone något avsnitt från när det gick på tv? Det hade iallafall jag, och jag tyckte alltid att det var bra. Men jag följde det aldrig, så när jag såg att säsong 1-8 fanns på Viaplay blev jag taggad. Det handlar ju då om Dr House, en väldigt knepig, otrevlig och halvgalen läkare, som dock är väldigt duktig - och hans team. De jobbar på ett specialistsjukhus och får in ovanliga fall. En ny patient i varje avsnitt, men själva mainstoryn utvecklas genom säsongerna, relationer mellan huvudskådisarna osv. Väldigt bra och skönt att man bara kan se ett avsnitt och sen stänga av eftersom den inte har den där superspännande känslan med cliffhangers i slutet av varje avsnitt som vanliga serier. Här avslutas ju fallet varje gång så man blir inte sådär beroende av att se mer. Men väldigt, väldigt bra!
 
1O. Chosen {CH:OS:EN}
Såå bra serie som jag inte hört något om alls?! Jag började titta på den av en slump förra våren när jag var sjuk, och fortsatte sen se den de kvällar Max var tvungen att jobba sent. Det börjar med att en det plingar på dörren hos en man, vars dotter precis åkt iväg med exfrun, så han tror att de glömt något, och utanför ligger en trälåda. I lådan finns ett foto på en främling, en pistol, instruktioner på hur han ska döda denna främling och en klocka som räknar ner tiden. När han ser sig om börjar en annan främling skjuta mot honom från en bil och han flyr. Han får snart reda på att han blivit indragen i en slags "lek" som sköts av en organisation som kallar sig "The watchers" - som gör just detta - tittar på dessa mord. Vääldigt bra serie som jag verkligen rekommenderar! Spännande och bra med oväntade händelser. Finns på Viaplay.

Lämna kommentar